christianm/vinthundsfoto/wr

Whippet Race

Vad är Whippet Race?

Whippet Race är en kapplöpningsform för hundar av rasen whippet. Fyra hundar startar ur startbox och springer 137 meter rakt fram på gräsunderlag. Efter målet finns en sandgrop där hundarna kan bromsa upp på ett skonsamt sätt.

Whippet Race-banor finns på sju platser i syd- och mellansverige. Ungefär tio till femton tävlingar anordnas varje år på de olika banorna. Vid ett tävlingstillfälle springer hundarna först två kvalheat var. Därefter sortaras hundarna in i antingen semifinaler eller direkt i finaler baserat på sina kvaltider. Till slut har man alltså fått fram en A-final, en B-final och så vidare. Vinnaren i varje final får lika många poäng. Således kan en långsam hund få många poäng, bara den är duktig nog att slå tre ungefär lika snabba hundar i sin final. Poängen samlas till en årsbästalista.

Ytterligare information om Whippet Race återfinns här: Whippet Race.

Sedan några år tillbaka finns en snarlik kapplöpningsform för whippet som kallas Whippet Sprint. Mer information om denna finns här: Svensk Whippet Sprint.

Bilder

Nedan har jag samlat mina bilder från olika tränings- och tävlingstillfällen. Klicka på bilderna för att komma till respektive album.

2017

6 maj, tävling i Norrköping

2 september, tävling i Norrköping

16 september, klubbmästerskap i Södertälje

2016

14 maj, tävling i Karlstad

21 maj, tävling i Västerås

14 augusti, SM i Södertälje

11 september, klubbmästerskap i Södertälje

2015

30 maj, tävling i Västerås

7 juni, tävling i Norrköping

21 juni, träning i Södertälje

27 juni, tävling i Kalmar

1 augusti, SM i Halmstad

29 augusti, tävling i Södertälje

6 september, tävling i Norrköping

2014

3 maj, träning i Södertälje

6 maj, specialträning i Södertälje

10 maj, träning i Södertälje

24 maj, tävling i Västerås

31 maj, tävling i Kalmar

14 juni, tävling i Södertälje

5 juli, tävling i Norrköping

19 juli, träning i Södertälje

2 augusti, SM i Karlstad, dag 1

3 augusti, SM i Karlstad, dag 2

16 augusti, tävling i Halmstad

30 augusti, tävling i Södertälje

13 september, träning i Södertälje

20 september, derby i Norrköping

27 september, klubbmästerskap i Södertälje

2013

11 maj, träning i Södertälje

1 juni, tävling i Södertälje

8 juni, träning i Södertälje

15 juni, tävling i Karlstad

20 juli, träning i Södertälje

10 augusti, träning i Södertälje

17 augusti, träning i Södertälje

31 augusti, träning i Södertälje

7 september, träning i Södertälje

14 september, derby i Södertälje

21 september, klubbmästerskap i Södertälje

2012

5 maj, träning i Södertälje

26 maj, träning i Södertälje

6 juni, tävling i Norrköping

9 juni, tävling i Södertälje

16 juni, träning i Södertälje

1 juli, träning i Södertälje

5 augusti, träning i Södertälje

11 augusti, träning i Södertälje

18 augusti, tävling i Karlstad

25 augusti, tävling i Södertälje

1 september, tävling i Halmstad

8 september, träning i Södertälje

29 september, derby i Tingsryd/Asarum

2011

1 maj, träning i Södertälje

7 maj, träning i Södertälje

21 maj, träning i Södertälje

28 maj, träning i Södertälje

29 maj, träning i Västerås

4 juni, tävling i Södertälje

18 juni, träning i Södertälje

25 juni, tävling i Norrköping

6 augusti, tävling i Halmstad

14 augusti, SM i Västerås

21 augusti, träning i Västerås

27 augusti, träning i Södertälje

10 september, träning i Södertälje

24 september, träning i Södertälje

2010

12 juni, tävling i Södertälje

14 augusti, träning i Södertälje

11 september, träning i Södertälje

Idolplanscher

Här har jag lekt lite och skapat vad jag har kallat idolplanscher för ett fiktivt Team Magic Colour bestående av de hundar från just kennel Magic Colour som har deltagit i WR-tävlingar de senaste åren. Inom WR förekommer inga lag som sådana men det finns en årsbästalista för uppfödare där poäng samlas ihop av respektive uppfödares hundar.

För 2013 har jag även gjort en plansch med alla hundar tillhörande Södertäljesektionen som sprang under tävlingsfomer, inklusive licenslopp.

2013

Gauss och jag hade tänkt att 2013 skulle bli året då vi skulle satsa ordentligt på whippetrace och hade storslagna planer på vilka tävlingar vi skulle besöka. Nu blev det inte så på grund av de två skador som Gauss ådrog sig på fritiden. Efter den första skadan med en längre konvalescens och missade tävlingar satte vi igång träningen gradvis och kunde till slut delta i tävlingen i Karlstad den 15 juni. Det gick trögt på banan men Gauss lyckades i alla fall komma in som trea i hanarnas C-final. Efter Karlstad var det dags för Norrköping men då var det dags för skada nummer två orsakad av en krock med ett träd i en hundrastgård och det vara bara att stryka Gauss och ställa in allt tävlande för resten av säsongen.

Syster Zorba däremot hade en kanonsäsong. Hon ställde upp på sex tävlingar, vilket var det maximala antalet tävlingar som man kunde tillgodoräkna sig poäng på under 2013. Det gick så fantastiskt bra att hon hamnade på en total femteplats på tikarnas årsbästalista.

Även kusin Sessan deltog i några tävlingar mellan varven då hon inte var mammaledig.

2013 var Södertälje den till antal medlemmar sett största sektionen inom whippetrace. Däremot hade vi inte så många aktiva hundar på tävling. Särskilt skralt var det på hansidan med bara tre hundar som sprang och dessutom bara en tävling var. ”Bäst” gick det för Angus som skrapade ihop tre poäng, därefter kom Gauss med två och Sören med en poäng. Inget att skriva hem om direkt alltså. Glädjande var dock att fyra nya hanar i form av Junior, Bailey, Qino och Hotch kom igång och började springa licenslopp och det finns ytterligare några ynglingar som står och knackar på dörren för att komma igång på riktigt.

På tiksidan såg det lite bättre ut med hela nio hundar som tävlade. Bäst gick det för Zorba som kom på en mycket fin femteplats på årsbästalistan efter att ha deltagit i sex tävlingar. Även Scilla gjorde bra ifrån sig med fyra tävlingar och en total trettondeplats. Övriga tikar som tävlade var Evita, Mica, Zarina, Sessan, Puma, Pantera och Tindra. På tiksidan ser det dock inte lika ljust ut med föryngringen som bland hanarna då endast Dafne sprang licenslopp under året. Det kommer dock även här lite påfyllning till nästa säsong.

2012

Gauss hade försökt ta licens redan 2011 men var lite omogen och misslyckades. 2012 gick det dock vägen och det var dags att börja springa om poäng. Första tävlingen som licensierad var på hemmaplan i Södertälje. Det blev en misslyckad tävling utan poäng då Gauss (som är en mycket hussig hund) tvärvände direkt efter starten då han hörde min röst.

Vi styrde så kosan mot västkusten och deltog i en tävling i Halmstad och där skötte sig Gauss. Tyvärr fick han till ett kanonlopp i ena försöket vilket placerade honom i en lite för hög final där han inte kunde annat än komma fyra.

Säsongen avslutades med derbyt i Asarum utanför Karlshamn i Blekinge. Det gick precis som i Halmstad. Ett alldeles för snabbt kvallopp placerade åter Gauss i C-finalen, vilket blev honom övermäktig och resultatet blev återigen en fjärdeplats. Jag var dock nöjd med att vi hade avslutat säsongen utan något strul.

Den enda andra Magic Colour-hunden som sprang WR under 2012 var kusin Sessan som gjorde två fina tävlingar i Norrköping och Södertälje.