christianm/vinthundsfoto/lc/veľké pole 2016-06-17--19

Europamästerskap i Veľké Pole, Slovakien den 17-19 juni 2016

I juni 2016 hade jag den mycket stora förmånen att få åka med galgo español Magic Blues Bobby Bland ”Boogie” till EM i lure coursing i Veľké Pole, Slovakien. Jag hade tidigare haft Boogie hemma hos mig ett par gånger då han fortfarande bodde kvar hos sin uppfödare och när han på våren 2016 kvalificerade sig till EM fick jag frågan om jag ville åka dit och tävla med honom som en del av det svenska landslaget. Det var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till och vi slog följe med Boogies syster Bessie som också hade kvalificerat sig.

Jag hade aldrig tidigare varit på ett EM och jag hade aldrig trott att jag någonsin skulle få anledning att åka på ett, lika lite som jag nu tror att jag någonsin kommer att få anledning att göra det framöver heller. EM hålls under tre dagar och arrangeras varje år i något av medlemsländerna i FCI. 2016 var det alltså Slovakien som var värdland och det gjorde inte saken sämre för min del då det är ett land som jag gärna reser till. Provplatsen låg alltså i den lilla bergsbyn Veľké Pole mitt i ingenstans. Vi fick inkvartera oss på hotell i Nitra, en timmes bilresa från fältet, vilket gjorde att det blev många turer fram och tillbaka på de tämligen dåliga småvägarna däremellan.

Galgona skulle springa första dagen (fredagen) vilket gjorde att vi var tvugna att vara på plats redan på torsdagen för bland annat veterinärbesiktning. Vi passade även på att studera de tre fälten och kunde konstatera att åtminstone två av dem var ganska kuperade. Över huvud taget var landskapet i dessa bergstrakter mycket vackert.

Nu kan man kanske tro att jag tog jättemycket bilder under dessa tre dagar med europaeliten i lure coursing på plats. Det gjorde jag inte. Jag tog lite bilder på galgotikarna på fredagen. Därefter lät jag kameran vila till på söndagen då jag passade på att ta lite bilder när hundar av rasen chart polski sprang, då jag aldrig hade sett sådana på LC. Jag hann även fånga några azawakh som inte heller är särskilt vanliga.

I stället för att fotografera en massa, passade jag på att bara studera de olika hundarna, ägarna och inte minst hur de slovakiska och tyska funktionärerna som var anlitade skötte ruljansen. Vissa skillnader mot hemma förekom men på det stora hela var det mycket bekant. Jag tog även tillfället i akt och shoppade i de stånd som de båda tjeckiska vinthundstillbehörsfirmorna DG DogGear och SOFA Dog Wear hade ställt upp och där de erbjöd många av sina produkter till mycket förmånliga priser. Sist men inte minst tillbringade jag en del tid vid de mat- och ölstånd som också fanns. Några äldre damer sålde delikata langos och en ännu äldre man erbjöd den godaste gulasch jag någonsin smakat!

Hur gick det i tävlingen då? I lopp ett tappade Boogie trasan i ett ganska tidigt skede men sökte upp den igen och gjorde en fin avslutning. Han låg efter den missen på tolfte plats bland de sexton galgohanarna inför andra loppet och det var ju inte så lysande. I lopp två gjorde dock Boogie ett kanonlopp och jag bara stod och gapade i beundran. Tyvärr sprang den andra hunden bort sig så loppet blev inte så vackert som det hade kunnat bli. Efter avslutat lopp när jag hade kopplat Boogie och gick av fältet stod publiken och applåderade, något jag aldrig tidigare hade varit med om. Det var en härlig känsla även om applåderna naturligtvis var riktade till Boogie. Den fina prestationen gav honom fjärde bästa poäng i omgång två vilket förde honom upp till en total sjundeplats - precis utanför de sex pallplatserna. Det var lite snöpligt men ändå ett fantastiskt bra resultat för hunden som året före inte alls imponerade på mig vid licenstagning. Sjua på EM, jo jag tackar. Syster Bessie då? Hon briljerade ännu mer och kom in på en fantastisk fjärdeplats av 23 startande galgotikar!

Använd fotoutrustning

Bessie

Bessie

Bessie