Efter Znojmo skulle jag ta mig till Budweis, eller České Budějovice som staden heter på tjeckiska, vilket alltså betyder Böhmiska Budweis. Det finns nämligen även ett Moravské Budějovice, det vill säga Mähriska Budweis, som jag händelsevis skulle passera den här dagen. Det fanns några olika förbindelser mellan Znojmo och České Budějovice att välja på, den ena långsammare än den andra. Jag valde just en extra långsam där jag fick tillfälle till ett uppehåll i Jihlava dit jag lockades av ett större bryggeri, en bryggerirestaurang (trodde jag) samt något som utger sig för att vara ett "ölparadis".
Jihlava
Mitt tåg stannade vid Jihlavas huvudtsation som ligger en bit norr om centrum. I stället för att åka trådbuss, valde jag att promenera och på så sätt kunna fotografera bussarna på vägen till restaurangen på Pivovar Ježek där det stod lunch på schemat.
Pivovar Ježek
Jag har inte antecknat vad jag åt till lunch men jag vil minnas att det var något traditionellt i still med fläskstek och knödel. Som tur är har jag dock skrivit upp vad jag drack i vad jag bekrev som en "trevlig lokal med mycket [menade säkert en stor halt av] mörka träpaneler":
- Jihlavský Ježek 11° tankové: "Vad man kunde vämta sig. Ljus välbalanserad lager med viss beska."
- Jihlavský Ježek 11° kvasnicové: "Smakar konstigt nog mindre än den vanliga 11:an. En aning jästsmak kan förnimmas i eftersmaken."
Radniční restaurace a pivnice
I Jihlava finns alltså även vad jag vid mitt besök trodde var en bryggerirestaurang. Men vid efterforskningar gjorda efter besöket har jag kunnat konstatera att ölen som serveras bryggs av ett icke-traditionellt "minibryggeri" vid namn MadCat i orten Kamenice strax öster om Jihlava.
Jag gjorde följande anteckningar vid mitt besök: "Restaurangen såg lite väl lyxig ut så valde uteserveringen. Hade ingen ölmeny, servitrisen rabblade upp vad som fanns, beställde 13°, fick antagligen 13° IPL. Serverades i pint-glas och smakade amerikansk humle. Inte vad man vill ha när man är i Tjeckien."
Radniční restaurace a pivnice med trådbuss i förgrunden
En 13° IPL på Radniční restaurace a pivnice
Pivní Ráj
Så var det det här med ölparadiset. Pivní Ráj utgjorde sig för att servera öl från en mängd olika bryggerier men när jag passerade förbi på väg mot den mer centralt liggande "stadsstationen" där tåget mot Budweis skulle avgå, var det stängt. Jag fick i alla fall en bild på entrén och en del tid att fördriva på stationen där det förekom en del underhållande lokrörelser.
Entrén till ölparadiset - Pivní Ráj
České Budějovice
Jag tänkte ha České Budějovice som bas för ett antal utflykter runt om i Sydböhmen under några dagar. Därmed inte sagt att staden själv inte erbjuder saker att utforska. Första kvällen efter ankomst gjorde jag just det och besökte både ett för mig nytt ställe och ett tidigare bekant.
Solnice
Den nya bekantskapen var Solnice, en bryggerirestaurang som hade öppnat tidigare samma vår i ett gammalt lagerhus från 1500-talet. Bland annat hade byggnaden använts för att lagra salt och därav kommer namnet. Faktum är själva bryggeridelen ligger på andra sidan gatan och ölet transporteras till restaurangen via en pipeline under gatan. Man brygger klassiska tjeckiska sorter men även några sorters öl som är "inne" (läs APA/NEIPA).
Jag har antecknat följande om restauranglokalen: "Modernt blandat med gammalt. IKEA möter 1600-talet. Röda hyllor och röd bardisk kombinerat med bruna, spruckna träbjälkar i taket." Tydligen tog jag fel på ett århundrade i min arkitektoniska bedömning.
Jag provade två av de klassiska tjeckiska ölsorterna och hade följande omdöme att komma med:
- Solnice 11: "Ännu en mycket snäll 11:a. Smakade inte så mycket, kall. Bra törstsläckare."
- Solnice 13: "Diacetyl både i doft och smak. Och så försöker jag komma på vad det är för en annan bismak. Påminner om något..."
Tydligen kom jag aldrig på vad den andra bismaken i 13-ölet var eller så antecknade jag det aldrig.
En Solnice 11 på Solnice Restaurace
En Solnice 13 på Solnice Restaurace
Bardisk och öltankar på Solnice Restaurace
Solnice Restaurace utifrån
Budvarka Malý Pivovar
Det här är en Budvar-restaurang som ligger bara ett stenkast från torget i gamla stan. Jag hade som sagt varit där åtminstone en gång tretton år tidigare. En bild från det besöket finns här. Sedan det besöket har lokalen renoverats och var nu mycket modern, på gott och ont. I skrivande stund tycks det finnas sju sådana här Budvarka runt om i landet, varav en ligger i anslutning till Budvar-bryggeriet i utkanten av staden och som jag också besökte under den här resan, dock utan att vare sig fota eller anteckna. Ett par bilder från det allra första besöket där år 2000 finns dock här.
Vid det här besäket på Budvarkan i gamla stan provade jag tre öl. Vid tiden för den här resan hade Budvar-bryggeriet sett över sitt utbud och marknadsförde fatölen som "B." plus ett ytterligare tillmäle.
- B. Classic: "Smakar absolut ingenting. Det var vad jag fick när jag bad om 'pivo'."
- B. Limited: "Enligt bartendern den nya Budvar 33 som skulle vara mer lik 'Plzeň', dvs beskare. Definitivt bättre än Classic (10°) men långt ifrån en Urquell. (På strecklappen är den upptagen som '11°'."
- B. Special: "Ännu en variant på öl utan smak. Lokalinnevånare ville att jag skulle fotografera ölet så att bordets gravering kom med. Jo men nu kom det maltsmak i eftersmaken."
Det är lite svårt att förstå vad de tre B.-ölen egentligen var. Jag verkar ha noterat att B. Classic var ett 10°-öl, vilket då torde ha varit det som marknadsförs som Budvar Výčepní på flaska. Att B. Limited var Budvar 33 fick jag ju berättat för mig men vad var B. Special? Var det helt enkelt en Budweiser Budvar Original? Men varför kalla Original för Special?
En B. Classic på Budvarka Malý Pivovar
En B. Limited på Budvarka Malý Pivovar
En B. Special på Budvarka Malý Pivovar (notera bordets gravering)