christianm/öl/tjeckien_2000

Sommaren 2000 bilade jag tillsammans med en min kompis Per till Tjeckien. Förutom Prag besökte vi bland annat de två stora ölstäderna Pilsen (Plzeň) och Budweis (České Budějovice).

Pilsen (Plzeň)

I Pilsen gjorde vi ett studiebesök på Pilsner-Urquellbryggeriet. På tjeckiska heter det Plzeňský Prazdroj men det verkar som att man mer och mer använder varumärket Pilsner Urquell även i Tjeckien. På pubarnas menyer kan man till och med ofta se att det bara står Plzeň - Pilsen.


Här syns den stora brygghallen med en imponerande samling kopparpannor.


I rundvandringen ingick även en tur ner i de omfattande underjordiska gångarna där jäskaren fanns. När vi var där förekom ännu jäsning i träkar och just det här karet hade satts på jäsning på min födelsedag men inte fick jag ta det med mig för det.


Porten in till bryggeriområdet var under renovering. När jag sex år senare besökte staden igen, tog jag en bild utan byggnadsställningar (se här).


Lummigheten vid floden Radbuza gör allt för att dölja bryggeriet men lyckas inte helt.


Den här bilden är tagen från vårt hotellrum på Solní. Uppenbarligen levererade man en viss del av ölet med häst och vagn. Till höger i bild syns min Volvo 740 GLE, som ser ut som ny, trots sin ålder på 12 år.

Budweis (České Budějovice)

Budvarbryggeriet hade inga schemalagda visningar så vi fick nöja oss med att dricka öl och äta i puben vars ingång ligger under skylten Pivnice Budvar. Det är främst två detaljer jag minns från det besöket. Den ena är att Per, i ett försök att beställa sin öl på tjeckiska, lyckades få in ett glas mineralvatten. Den andra är att om man beställde en liten öl, fick man ett glas på en liter medan en stor öl var på hela två liter. Detta hade man vid mitt besök sex år senare gjort om så att man om man inte specificerade storleken, fick en mer normal halvliter.


Om en stor öl var på två liter, var nog den här jättestor.