christianm/öl/tjeckien_2006/västra_böhmen

Domažlice

Staden Domažlice ligger nära gränsen mot Tyskland och var tidigare hem åt bryggeriet Purkmistr, som kanske är mest ihågkommet för sin mörka lager. Vid mitt besök hade det varit nedlagt ett antal år och såg ut som på bilden.


Inte långt från Domažlice ligger byn Kout na Šumavě, där man precis hade återupplivat ett gammalt bryggeri som hade varit nedlagt i många år. Av en ren slump sprang jag på den här ölskänken som man hade öppnat i Domažlice på gatan Školní. Det var ett sådant där ändamålsenligt ställe som bara är till för att ölet ska flöda. Några av oss drack ur glas vid de få borden. Andra kom in med PET-flaskor att få fyllda för avhämtning. Dagen var räddad.


Ölet var lika gott som det ser ut. En man satte sig ner mittemot mig och sade något på tjeckiska som jag inte förstod. Följande dialog fördes därefter mellan oss:
Jag: "Promiňte, nemluvím česky."
Mannen: "Deutsch?"
Jag: "Ein bißchen."
Sedan var det bra med det och vi kunde åter koncentrera oss på våra respektive glas. På tal om glas, frågade jag servitrisen när jag var på väg att gå om jag kunde få köpa ett. Hennes svar blev kort och gott "Ne".


Plzeň (Pilsen)

Så var jag framme i Pilsen som var nästa övernattningsplats och jag tog en kvällspromenad till bryggeriet. Här ses porten som jag tog kort på sex år tidigare (se här). När man jämför bilderna är det svårt att förstå vad som har hänt där till vänster.