christianm/öl/sverige_2017_2018_2019

Hemma

Under några år var det skralt med ölresandet och vi får här nöja oss med några bilder hemifrån, tagna under åren 2017-2019.

Den första bilden föreställer en storflaska Meantime Old Smoked Bock som jag använde för att fira min födelsedag 2017 med. Ölet kom från Meantime Brewing Company. Bryggeriet ligger i Greenwich, London, därav namnet. Just ölet på bilden verkar inte längre (2021) finnas i sortimentet och var kanske bara något tillfälligt. Troligtvis hade flaskan stått till sig i mitt ölskåp en tid och var antagligen inköpt på Systembolaget.

En Meantime Old Smoked Bock

En månad senare har jag än en gång vittjat mitt ölskåp på en storflaska. Den här gången var det franskt och flaskan hade jag fått av en vän som tack för några hundbilder. Enligt etiketten ska det ha varit en lager med apelsinskal men RateBeer säger att det är en bière de garde, dvs ett överjäst öl. Jag har antecknat följande:

Omdömet blir att det får tre franska liljor i betyg. Plus för snygg flaska men minus för icke-fransk text på etiketten (vart är världen på väg?) Smakmässigt lite av en besvikelse då det är förvånansvärt tunt och kanske lite väl sött men genren är ändå lite av en favorit så utgångsläget är bra. Frågan är bara vad det där med apelsin kommer ifrån.

Glaset på bilden är mitt enda franska ölglas, som fick tjänstgöra för första gången på många år.

En Abbaye de Vauclair Imperiale

Ännu en födelsedagsbild, nu från 2018. Man kan tro att den föreställer ett partyfat med Pilsner Urquell men det är bara delvis sant. Det är mycket riktigt ett partyfat och det har en gång i tiden innehållit just Pilsner Urquell. Jag köpte det i ett varuhus i Ústí nad Labem på väg hem efter att ha deltagit i lure coursing-EM i slovakiska Veľké Pole sommaren 2016. Här har jag återanvänt fatet till hembryggt öl, närmare bestämt en bitter som jag kallade Ernie och Burton Bitter eftersom jag använde en jäst som hette Burton Ale.

En hembryggd "Ernie and Burton Bitter"

Nästa bild i den här avdelningen föreställer fyra 33cl ölglas med Svenska Vinthundklubbens logotyp, som jag fick sommaren 2019 som tack för att under ett flertal år ha tjänstgjort som sekreterare i Prokommittén Lure Coursing (PKLC). Jag blev mycket rörd över gåvan som var både vacker och användbar, då jag saknade just bra ölglas i den storleken. Det exemplaret som på bilden nog innehåller något så banalt som Pripps Blå 2,8 använder jag ofta. De andra står beredda att rycka in om det skulle behövas flera glas samtidigt någon gång.

Fyra SvVK-glas varav ett innehåller Pripps Blå 2,8

Här följer en bild på ett udda öl. Jag köpte flaskan i en ölbutik i Amsterdam under en resa i december 2015, då jag hjälpte en vän att importera en hundvalp från England. Jag köpte flaskan eftersom den var tillägnad världens bästa teveserie - Kommissarie Rex. Ölet var en Doppel-Sticke. En Sticke kan kanske beskrivas som en alkoholstarkare variant av en altbier, dvs det överjästa öl som egentligen bryggs i Düsseldorf. Jag tror att man brukar kalla Sticke för altbierens motsvarighet till en bock. En Doppel-Sticke torde då vara en dubbelbock av altbiertyp. Ölet är bryggt av bryggeriet Uiltje i Haarlem i Nederländerna och om jag extrapolerar mina kunskaper i de germanska språken får jag det till att det betyder Lilla ugglan. Lite ledtråd får jag också av att logotypen består av just en uggla.

I bakgrunden syns för övrigt en bild på min egen kommissarie Gauss.

En Commissaris Rex Doppel-Sticke

Flaskan på nästa bild är inköpt i samma butik som Kommissarie Rex-ölet på förra bilden. Tyvärr minns jag inte vad butiken hette eller exakt var i Amsterdam den låg, men den hade lyckats få tag i flaskor från Westvleteren-bryggeriet i Belgien. Om vedermödorna med att besöka bryggeriets restaurang och reglerna kring att köpa dess öl, kan man läsa på den här sidan. Ölet på bilden är närmare bestämt Westvleteren 8 och jag har antecknat att upplevelsen var komplex och att jag var nöjd med lagringen på fyra år i mitt ölskåp.

En Westvleteren 8

Sista bilden föreställer ännu en flaska som hade fått stå till sig i mitt ölskåp. Jag har antagligen köpt den någon gång på Systembolaget, jag minns inte när. Men den 6 december 2019 skulle den tydligen drickas upp. Det rör sig om en La Choulette Ambrée, en bière de garde från bryggeriet La Choulette i byn Hordain i norra Frankrike, några mil från belgiska gränsen.

En La Choulette Ambrée