christianm/tpfoto/spårvagnar/tatra

Den här sidan är ett slags hyllning till den tjeckiska spårvagnstillverkaren Tatra som tyvärr inte existerar längre. Det var vagnar av märket Tatra som överhuvud taget fick mig att bli intresserad av spårvagnar. Under en semesterresa sommaren 2000 fick jag se dessa skapelser i städerna Leipzig, Dresden, Prag och Pilsen och föll som en fura. Den karaktäristiskt välvda fronten med de två runda strålkastarna, de öppna hjulhusen som blottar boggierna och de perfekta proportionerna var helt enkelt oemotståndliga. När det sedan blev tillfälle att provåka blev jag inte besviken. Vilken acceleration! Och vilka gångegenskaper!

Vid den tidpunkten visste jag inte att det var vagnar av modellerna T4 respektive T3 jag hade sett och åkt med. Sedan dess har jag lärt mig lite mer om Tatra och för den som vill göra det samma rekommenderar jag ett besök på den här webbsidan: Tatra-Straßenbahnen.

Tyvärr var jag alltså ännu inte tillräckligt intresserad av spårvagnar för att fotografera dem under den ovan nämnda resan, så från Leipzig och Dresden har jag inga Tatra-bilder. Vid senare resor till städer där Tatra-spårvagnar trafikerar gatorna har jag kompenserat detta och på den här sidan vill jag presentera min bästa Tatra-bild från varje sådan stad. Därmed inte sagt att alla bilder är bra. Att bli duktig på spårvagnsfotografi tar sin tid... Till exempel har bilden från Pilsen ett grovt fel - strömavtagaren försvinner ut ur bildens överkant! Den är trots allt min bästa Tatra-bild från den staden så tills jag får förmånen att återvända dit och ta nya bilder får den vara med på den här sidan.

På kartan nedan finns en markör i varje stad där jag har fångat en Tatra på bild. Klicka på markörerna för att få upp klickbara småbilder som i sin tur leder till de riktiga bilderna. Samtliga bilder finns även i Spårvagnsalbum. Trevlig tur!