christianm/öl/tyskland_2013/dag1

Düsseldorf

Första dagen var det rivstart som gällde. Efter att ha checkat in på hotellet, gick vi genast snett över gatan till Brauerei Schumacher för lunch. Jag minns att jag åt Grobe Bratwurst som var fantastisk och till min glädje ser jag att den än i dag finns på menyn. Korven sköljdes naturligtvis ned med bryggeriets egen altbier. Just 2013 fyllde bryggeriet 175 år och man hade tagit fram en jubileumsvariant av ölet som hette 1838er. Det verkar också finnas än i dag.

På bilderna nedan syns antagligen först den vanliga Schumacher Alt följt av en Schumacher 1838er, åtminstone om man ska tro glasen.

En Schumacher Alt på Brauerei Schumacher

En Schumacher 1838er på Brauerei Schumacher

När vi efter avklarad lunch på Brauerei Schumacher drog oss in mot gamla staden passerade vi den här portalen på Schulstraße, som uppenbarligen vid något tillfälle har lett in till ett bryggeri. Thomas som var med på resan, tror att den har hört till det sedan länge nedlagda Brauerei Zum Schiffchen.

Före detta bryggeriportal på Schulstraße

Ett av de mer kända altbier-bryggerierna i Düsseldorf är nog Uerige och dit styrde vi stegen. Vi smakade ölet och skrattade åt menyn som var skriven på den lokala dialekten.

Reklambanderoll för Uerige

Uerige från utsidan

En Uerige Alt på Uerige

Några roliga rätter på Ueriges meny

Ratingen

Så var det dags för den första utflykten, vilken först gick till Ratingen som ligger strax norr om Düsseldorf och väl i det närmaste är att betrakta som en förort. Det var Ratinger Brauhaus som lockade och bilderna nedan är tagna där. Första ölet måste vara en Ratinger Altbier. Det andra lyckas jag däremot inte lista ut vad det kan ha varit.

Ratinger Brauhaus från utsidan

En Ratinger Altbier på Ratinger Brauhaus

Okänt öl på Ratinger Brauhaus

Essen

När vi var klara i Ratingen, tog vi tåget till Essen där vi lämpligt nog även tänkte äta. Platsen för intag av både mat och dryck var Rüttenscheider Hausbrauerei. Jag minns inte vad jag åt och får ingen hjälp av mina bilder på det området (men Thomas säger sig skymta en schweinshaxe med knödel på en bild han tog). Bilderna avslöjar dock vad jag drack. Det torde ha varit en Kellerbier, om man ska gå på sortimentet som finns upptaget på bryggeriets webbsida. Såvida det inte var något av säsongsölen...

Troligen en Kellerbier på Rüttenscheider Hausbrauerei

Kopparpanna på Rüttenscheider Hausbrauerei

Duisburg

Sista anhalten på första dagens utflykt var Duisburg och Webster Brauhaus. Bryggeriet har två ordinarie sorters öl på menyn; Webster Blond och Webster Braun. Det förra beskrivs som en pils och det senare som en altbier. Jag skulle tro att ölen på bilderna nedan är dessa två sorter även om man även erbjuder ett antal säsongsöl enligt dagens webbsida.

Troligen en Webster Blond på Webster Brauhaus

Troligen två Webster Braun och en slatt Webster Blond på Webster Brauhaus

Troligen två Webster Braun, en slatt Webster Blond och en halv Webster Blond på Webster Brauhaus