christianm/öl/tyskland_2009/regensburg

Vi tillbringade två dygn i Regensburg, där vi alltså skulle träffa en bekant till Thomas. Han hade lovat att köra runt oss med bil till några småbryggerier utanför stan på kvällarna. Dessa utflykter finns beskrivna i grannavdelningarna Eichhofen-Deuerling-Laaber respektive Essing-Adlersberg. På dagrna fick vi alltså klara oss själva men bekantingen hade varit förutseende nog att förse oss med en lista över ställen vi var tvungna att besöka. Så det var bara att börja beta av dem...

Det första stället att besöka var Regensburger Weissbräuhaus. Som namnet antyder är specialiteten veteöl även om det finns kornöl på menyn också. Ringrostig som jag var på tyskan (det var ju första dagen) så lyckades jag beställa en leichtes (lätt) i stället för en helles (ljus). Den var i och för sig ljus den också...

En lätt och en mörk på Regensburger Weissbräuhaus

Regensburger Weissbräuhaus från utsidan, observera det passande namnet på tvärgatan

Ställe nummer två på listan var Spitalbrauerei, ett av Tysklands få överlevande sjukhusbryggerier. Tyskarna vet sannerligen hur en patient bör botas - med ett glas öl. Bryggeriet ligger på en liten ö i Donau.

Antingen en Spital Hell eller en Spital St. Katherinen Spezial på Spitalbrauerei

Ölträdgården vid Spitalbrauerei

Som de landkrabbor vi (åtminstone jag) är, återvände vi snart till fastlandet och besökte Bischofshofs centrala pub. Villkoret att få ta med ölen ut på den lilla uteserveringen på innergården var att vi tog in glasen efter uträttat ärende.

Två Hefe-Weissbier Hell på Bischofshof

I Regensburg finns en femhundra år gammal korvkiosk, Historische Wurstküche. Förutom den läckra regensburgerkorven kan man naturligtvis få öl.

Korvöl på Historische Wurstküche

Thurn und Taxis bryggeri verkar ha lagt ut själva bryggandet på Paulaner i München. På programmet finns hur som helst ett rågöl, Roggen, och det måste ju smakas på. Det var nog rågölspremiär för mig i alla fall. Tyvärr var det inte inte så spännande vill jag minnas.

En Roggen från Thurn und Taxis

Vi navigerade även lite efter Ron Pattinsons pubguide över Regensburg och på den fanns ett studentställe som hette Oma Plüsch. Det blev ett litet stopp där också.

En Pils från Löwenbrauerei i Passau, icke att förväxlas med Löwenbräu i München

Sedan var det bara att fortsätta på den andra listan och äta middag på Kneitinger innan det var dags att bli skjutsade ut på landet.

En Kneitinger Bock på Kneitinger

Dag två påminde rätt mycket om dag ett i upplägget. Först ut att se sig besökt var Fürstliches Brauhaus.

Fürstliches Brauhaus sett från gatan

Har för mig att det här var en Märzen

Dagen före hade vi ju tittat till Bischofshofs pub i centrum. Nu var det dags att traska ut till själva bryggeriet och dess ölträdgård som låg strax utanför centrum.

Brauerei Bischofshof från utsidan

Troligen en Bischofshof Original 1649 på Bischofshof

En gammal fin mälteribyggnad