christianm/öl/tjeckien_2006/östra_böhmen

Choceň

Choceň är en liten ort där jag bytte tåg för att åka till Vysoké Mýto där busstillverkaren Karosa håller till. I väntan på tåget tog jag en lov i samhället och hittade en fantastisk inrättning. Jag var hungrig och tänkte gå in på restaurangen på bilden och äta lunch. När jag öppnade dörren och klev in hamnade jag i ölskänken och innan jag visste ordet av hade jag beställt en öl och jag tror det blev en till. Ölet kom från Měšťanský pivovar v Poličce och var lika gott som billigt, dvs mycket. Det var inte förrän jag kom tillbaka till stationen som jag kom på att jag hade glömt att äta.


Vysoké Mýto

Väl i Vysoké Mýto hittade jag ännu en gammal byggnad som såg ut som ett före detta bryggeri. Dessutom låg den på gatan Pivovarská, så det rådde nästan inget tvivel som saken. Lite efterforskning har gett vid handen att det mycket riktigt funnits ett bryggeri på platsen fram till 1951.


Jobbigt motljus försvårade fotograferingen av den gamla bryggeribyggnaden i Vysoké Mýto.


Pardubice

Pardubice är en av de större städerna i östra Böhmen och lär vara mest känd för en gallopptävling. För mig är den dock mest känd för att den är hem åt bryggeriet Pernštejn. Bryggeriet är lite ovanligt i Tjeckien för att det har en porter på programmet. På bilden syns både busstationen och bryggeriet. På väggen står det "Vi brygger åt er Pernštejn Porter". I bryggeribyggnaden fanns en stor, stökig ölstuga där jag precis hann med att smaka det svarta ölet innan det var dags att åka vidare mot Prag.