christianm/öl/tjeckien_2004

Hösten 2004 gjorde jag en liten resa i Tjeckien på egen hand. Ett veckokort på järnvägen och man har samtidigt löst biljett till ett helt land fyllt av öl och spårfordon som bara tigger om att bli fotograferade.

Písek

Píseks största sevärdhet är en stenbro som är äldre än Kalrsbron i Prag. Här ser vi dock en tegelbyggnad med en bryggerilogotyp på. Platanbryggeriet ligger inte i Písek utan i Protivín men Písek har under årens lopp haft inte mindre än fyra olika bryggerier. Kanske låg ett av dem just här.


Pelhřimov

Pelhřimov är en sån där liten pärla till stad som man bara kan hitta i Böhmen (tror jag). Torget omges av små byggnader och arkader med gotiska valv. Men här är ju temat öl, så vi får en titt på bryggeriet Poutník (Pilgrim) i stället.


Poutníkbryggeriet ur en annan vinkel.


Humpolec

Bernardbryggeriet ligger i Humpolec, som inte har någon direkt sevärdhet förutom en souvenirbutik i bryggeriet där man lätt kan förköpa sig. Jag sansade mig dock till slut och köpte inte det där femlitersfatet som hade varit jobbigt att bära omkring på resten av resan.


En kopparpanna kan anas innaför fönstret på den här gryniga bilden där Photoshop har fått göra det som fotografen och den Ixus han vid den här tidpunkten använde inte gjorde.


Ett riktigt bryggeri ska ha en riktig skorsten.


Prag

Klášterní Pivovar är ett mikrobryggeri som, precis som namnet antyder, ligger i närheten av ett kloster inte långt från Pragborgen. På menyn finns en bärnstensfärgad och en mörk lager.

På en av väggarna på gården finns den här pedagogiska illustrationen av hur det går till att brygga öl. Bara att gå hem och prova.

Den här mumsiga pilsnern satte jag i mig på puben U Krále Brabantského (Hos kungen av Brabant) som jag har för mig ligger på gatan Thunovská nedanför Pragborgen.


Kutná Hora

Under en dagsutflykt till silverstaden Kutná Hora tillsammans med två vänner som slöt upp i Prag, hittade vi den här roliga puben där vi kunde avnjuta bland annat kvasnicové från stadens bryggeri. Bryggeriet hittade vi dock aldrig eftersom servitrisen som pekade ut det på kartan antingen inte visste var det låg eller hur man använder kartor.