christianm/öl/österled_2007/ukraina

Nu är jag framme i resans huvudmål, Lviv, och kan njuta av sliten Habsburgsk arkitektur, slitna stensatta gator, slitna Tatraspårvagnar och vad som ska ha varit Sovjetunionens bästa öl - Львівське (Lvivske).

Lvivske-bryggeriet kan anas bakom Volgan, Ladan och de två lite modernare men mycket tristare Daewooerna

Bryggeriet hade ett museum och jag lyckades få tag i guiden som blev överlycklig över att få öva sin engelska som han påstod sig ha lärt sig på egen hand.

Interiör från Lvivske-bryggeriets museum

Krusligt

På samma gata som Lvivske-bryggeriet ligger även något som heter Хмільному домі Роберта Домса (Chmilnomu domi Roberta Domsa) vilket jag tycker borde betyda Robert Doms humlehus men det kanske inte går att applicera mina begränsade kunskaper i tjeckiska på det här ukrainska namnet... Robert Doms lär hur som helst ha varit en Schweizare som arbetade på bryggeriet på 1800-talet. "Humlehuset" är inrymt i före detta lagringskällare och innehåller förutom pub och restaurang även musikklubb. Jag besökte naturligtvis stället och både åt och drack gott.

En Славутич (Slavutytj) vilket tycks vara ett märke i samma koncern som Lvivske (som naturligtvis ägs av Carlsb*rg) på Chmilnomu domi Roberta Domsa

En Lvivske med sällskap av en mycket delikat borsjtj på Chmilnomu domi Roberta Domsa