Litovel
Litovel ligger en bit utanför Olomouc i norra Mähren. Jag åkte dit för att besöka stadens bryggeri som naturligtvis även har en egen bryggeripub. Jag har antecknat lite vid besöket:
"Pivovarská hospoda: Liten pub vid bryggeriet i klassisk stil. Ingen mat... Kvasnicové: Mycket väl upphälld, gräddigt skum, något grumlig, luktar jäst, något syrlig, inte så besk."
Den Maestro som jag sett reklam för på bland annat en del bussar inne i stan fanns inte att få (dagens besvikelse).
Pivovarská hospoda vid Litovelbryggeriet
En Kvasnicové på Pivovarská hospoda i Litovel
Olomouc
Olomouc är en sån där stad som har fått allt. Den har en gammal del med stensatta gator som trafikeras av T3:or, den har en järnväg som går rakt genom stan med diverse roliga fordon som nyttjar den och så har den inte mindre än två bryggeripubar.
Den nyare av Olomouc två bryggeripubar heter Moritz. Därifrån har jag antecknat: "12°: Mycket väl upphälld, fett skum, besk, lik Bon 12° [se nedan] fast maltigare och inte lika fruktig. En andra var betydligt slarvigare upphälld med en massa kolsyra kvar i glaset, inte alls lika bra... Får inte ens i mig hela, magen är som en ballong. Och jag som skulle ha en Černé också..."
Det blev trots allt en svarting också: "13° Černé: Kaffe, kaffe, kaffe, som tur är bättre upphälld än den förra. Precis som Svatováclavský (se nedan) är den inte alls så söt som man är van vid från mörka lager, dvs bra."
En liten anteckning om själva lokalen: "Träpaneler, ljusgröna väggar, art-deco-stil (tror jag)."
Troligtvis en 12° på Moritz
Jag har även antecknat en del på den andra bryggeripuben i stan (Svatováclavský pivovar), där jag dessvärre tycks ha missat att fota ölen: "Typisk bryggeripub med kopparkärl mitt i restaurangen och ett målat på väggen."
- Weissbier (Veteöl alltså): "Väldigt syrlig, hmmm, syrligheten kan komma från citronskivan som plötsligt dök fram ur skummet, mycket god kålsoppa till."
- Dvanácka (Tolva): "Första intrycket: torr (som i icke söt), andra intrycket: torr (som i ganska besk), ofiltrerad och mycket väl upphälld, förvånansvärt ljummen, 0,4 l!"
- Černá třinácka (Svart trettongradare): "Gräddig lukt, också torr, bra för att vara mörk lager alltså [nej, det är normalt ingen favorit], känns kallare än den ljusa, annars ganska lik, också väl upphälld."
- Višnové pivo: Ett körsbärsöl som jag aldrig "hann" prova. Ännu en anledning att åka tillbaka.
- Řezané pivo: Blandat ljust och mörkt öl, kanske inte i sig en anledning att åka tillbaka.
Förutom dessa bryggeripubar besökte jag en pub på 1. Máje/Komenského som serverade öl från det ansedda Bon-bryggeriet, om vilket jag hade att säga följande: "Orange väggar, trämöbler och såna där irriterande bastdetaljer". Ja, jag begriper inte var tjeckerna (och för den delen slovakerna) har fått sin förkärlek för bast från. Jag har även antecknat följande angående ölet som jag hann få i mig:
"Bon 12°: Besk, fruktig och en humleavslutning (kraftig) dvs mycket bra! 18:- dessutom = ett fynd."
Prostějov
På min väg mellan Olomouc och Brno passade jag på att besöka två små städer med varsitt bryggeri med väldigt olika karaktär. Den första staden var Prostějov där bryggerirestaurangen U Krále Ječmínka ligger. Jag har naturligtvis lite anteckningar från stället: "Undanskymt inne på en gård utan någon skyltning alls, flera rum med mörka träpaneler och träbord. Mitt bord alldeles bredvid jäskaret (bakom glas)."
Gården där man (efter en del letande) kan hitta U Krále Ječmínka
Här följer anteckningar om de öl jag hann prova innan det var dags att vandra bort till stationen igen för färd med ersättningsbuss mot Vyškov:
- Ječmenný Ležák 12°: "Ännu en torr och frisk och väl upphälld sak i samma stil som de ovan - bra! Lite jästsmak." Jag vet inte riktigt själv vad jag menar med "de ovan" men det borde vara ölen från Litovel och Olomouc.
- Černý Anděl 13°: "Gräddig, inte så söt men heller inte torr, även denna bidrar till att stärka mitt intryck av mörka tjeckiska lager (väl upphälld)."
Vyškov
Den andra staden var alltså Vyškov, där det betydligt större bryggeriet med samma namn (Vyškov alltså) huserar. Även bryggeripuben skilde sig ganska mycket från den i Prostějov: "Ganska stor ölhall med rökande gubbar, träpaneler och nikotingula väggar."
Jag hann visst bara med en öl här: "Džban: 15:-, mycket gräddigt skum, lite sötare än mikrobrygderna och inte så humlig, kort men bra tack vare omsorgsfull upphällning. Kanske något för kall."
Pivovar Vyškov från utsidan
Brno
Färden gick alltså vidare mot Brno. Det här var mitt andra besök i den staden eftersom vi var där på resan 2000 också men den gången blev det inga ölbilder. Den här gången hade jag bokat rum på hotellet Pegas, som även har en bryggeripub. Om puben har jag antecknat följande: "Bryggeripub med kopparpannor i lokalen, fullt eller reserverat vid alla bord men stådisk finns."
Jag har även antecknat lite om ett av deras öl: "Světlý: Dagens besvikelse, skulle ju vara så bra men trots den omsorgsfulla upphällningen var mitt glas fullt av kolsyra som fräste i munnen och fyllde magen som en ballong. Fick jag ett måndagsexemplar? Ingen imponerande smaksensation heller..." Ja, det lät ju inte bra. Som sagt, hade jag otur eller vad hände?
Det lär sägas att de bästa pubarna i Brno är de som inte serverar Starobrno. Det tycker jag är orättvist. Bryggeriets egen pub är trevlig och deras kvasnicové god.
Om puben har jag antecknat: "Gula väggar, mörkbruna träpaneler och möbler, samt bjälkar i taket, tak över bardisken gjort av kopparpanna." Jag sa ju att den är trevlig.
"Kvasnicové: Möjligen något grumlig [med det menade jag alltså att den var förvånansvärt ogrumlig], maltig, inte så dålig som det sägs... något för kall dock."
En kvasnicové på Starobrnos bryggeripub
En annan pub som jag har anteckningar från är Černohorská pivnice på Kapucínské Náměstí 1: "Källarvalv med tegelväggar och -tak." Där serveras naturligtvis öl från bryggeriet Černá Hora i staden Černá Hora några mil norr om Brno. OBS "hora" betyder berg på tjeckiska! Svarta berget alltså. Följande öl hann jag med:
- Ležák 12°: "Mycket väl upphälld men mesig i smaken, inte mycket att säga alls, lättdrucken." Ännu ett storbryggeriöl som besvek mig efter de goda ölen från småbryggerierna.
- Kvasar 14°: "Som Ležák men lite maltigare och lite sliskigare men fortfarande mesig."
Oslavany
Från Brno gjorde jag en utflykt med tåg till den lilla orten Oslavany ett par mil västerut. Byn är kanske inte mycket att hänga i julgran men den föll ändå mig i smaken då den bjöd på en hel del "skabb" och besöket innebar en resa med gammal motorvagn på en slingrig bibana. Dessutom ligger där Zámecký pivovar (Slottsbryggeriet).
Bryggeripuben beskivs sålunda av mina anteckningar: "Mycket stämningsfulla källarvalv under slottet, putsade väggar, tegelvalv i taket, järnskoningar i hörnen och en ljuskrona som kan sänkas med en kedja."
Zámecký pivovar i Oslavany
Jag både åt och drack gott på detta ställe och skulle inte tveka att återvända nästa gång jag hamnar i Brno och har några timmar till övers. Jag hann med två öl med inte så fantasifulla namn.
- 12°: "Mycket väl upphälld med gräddigt skum, något syrlig och maltig men ingen speciell beska, mycket god."
- 13°: "Bärnstensfärgad, lika väl upphälld, annars bara mycket mer av allt."
En tolva på Zámecký pivovar även om glaset gör reklam för trettingen.
Prag
Nu är vi plötsligt i Prag, som var sista anhalten på hela österledsresan den här gången. Österled förresten, Prag ligger väster om Stockholm men jag kom inte på något bättre samlingsnamn på resmålen.
Säga vad man vill om turistfällornas turistfälla, U Fleků men det är ett fascinerande ställe med en ärorik historia och dess mörka lager är god
Två halvmörka öl på Klášterní pivovar, på menyn finns även helmörkt
Så var resan slut för den här gången. Tack för visat intresse!