christianm/öl/lettland_2008

Våren 2008 hade jag bestämt mig för att göra en liten resa till Lettlands andra stad Daugavpils för att uppleva de gamla lettiskbyggda RVZ-spårvagnarna där. Jag övertygade några vänner om att Riga kunde vara ett trevligt resmål för en liten vårresa, varifrån kunde jag göra en dagsutflykt till Daugavpils. Resultatet från spårvagnsspottingen där finns att beskåda här. Nedan följer lite ölbilder från Riga.

Det lettiska ölet var i regel inte särskilt spännande. Sorterna från de stora bryggerierna tycktes tävla om att vara så intetsägande som möjligt. Tyvärr var inte småbryggeriernas alster mycket roligare. Därför var det ganska passande när skämtet att vi hade druckit lettöl under hela resan föddes.

Ett glas Aldaris på någon källarlokal i gamla stan

Ett ställe som faktiskt hade öl som var lite roligare var puben Brālis med öl från bryggeriet med samma namn. Puben ligger en nätt promenad norrut från centrum och är väl värd att söka upp.

Ett glas med ett av Brālis-ölen på Brālis-puben

Några letter som vi talade med rekommenderade oss att prova ölet från bryggeriet Užavaz, vilket skulle vara landets bästa. Här har vi fått tag i två olika sorter därifrån men vad jag kan minnas var de tyvärr inte särskilt intressanta, även om de ser goda ut på bilden.

Två sorters öl från Užavaz

Aldaris visade sig ha ett ofiltrerat veteöl på programmet. Det var lika oväntat som välkommet.

Aldaris ofiltrerade veteöl på en uteservering i gamla stan

Riga kan stoltsera med en bryggeripub. Den heter Lido och ligger i anslutning till en liten nöjespark. Själva lokalen är en stor timrad stuga som sägs ska vara Europas största. Till Lido tar man sig lämpligast med spårvagn. Då får man även tillfälle att se de trevliga trävillorna utmed Maskavas iela. Ölet då? Nja, tyvärr även här rätt trist - en besvikelse kan man väl säga.

Tre glas öl på bryggeripuben Lido

Flera av stadens hotell har skybar. Vi besökte en av dessa. Där kunde man dricka öl samtidigt som man kunde få en fin utsikt över staden.

Ett glas Cēsu i en av stadens skybarer

En av de mest cetralt placerade pubarna är Alus Ordenis på Raiņa bulvāris. Där sökte vi skydd mot regnet för att i stället väta våra strupar.

Någon i sällskapet har satsat på ett säkert kort och tagit en Užavaz medan jag experimenterade med en Tērvete på Alus Ordenis

En trevligt utformad restaurang med bardel och några ölsorter på fat var Citi Laiki på Brīvības iela. Vårt besök där fick dock ett abrupt slut när vi tvingades rusa iväg från en minst sagt påstridig lokal gäst.

På Citi Laiki provade jag detta öl från Piebalga