christianm/öl/belgien_2006

I december 2006 åkte jag med några vänner till Bryssel på en veckoslutsresa. Nedan följer lite bilder från den resan.

Payottenland

Jag hade planerat att göra en vandring bland byarna i Payottenland en av dagarna. Detta är ett område strax utanför Bryssel där ett större antal lambicbryggerier huserar och planen var alltså att vandra runt och besöka ett antal ölkaféer i de små byarna. Tyvärr glömde jag alla papper med uppgifter om bryggerier, ölkaféer och vägar på hotellet i Bryssel så vi fick vandra ur minnet och efter en värdelös karta från turistinformationen. När vi på kvällen kom tillbaka till Bryssel upptäckte en av deltagarna att han hade haft med sig alla papper hela tiden.

Beersel

Vi började med att ta tåget till Beersel där bryggeriet och ölkafeet Drie Fonteinen ligger. På bilden syns ett av deras glas med lambic.


Det här är nog ölet Blond, en pale ale. Fortfarande på Drie Fonteinen alltså.


Sint-Pieters-Leeuw

Efter att ha krånglat med den värdelösa kartan och gått både hit och dit ett par gånger var vi slutligen framme i byn Sint-Pieters-Leeuw där vi stormade in på Herberg Moriau.


På Herberg Moriau drack jag den här gueuzen. Tyvärr minns jag inte var den kom från.


Av någon anledning beslutade vi oss för att titta in på ytterligare ett ställe i Sint-Pieters-Leeuw, där jag tog en pratstund med den här servitören.


Det blev en öl också. Jag minns inte hur den var men det var nog en pale ale av något slag.


På grund av trasslet med de glömda papperen, hann vi bara med en by till - Vlezenbeek, där vi tyvärr aldrig hittade stället som skulle servera lambic, utan fick hålla till godo med någon restaurang i stället. Ölet där bevärdigades visst inte ens med en bild.

Bryssel

Tillbaka i Bryssel besökte vi det klassiska ölkaféet Mort Subite. Bilden torde illustrera en kriek och en gueuze.


Här är vi på Delirium, som lär lagerföra 2000 sorters öl. Här är en av dem.


Sista dagen tittade vi in på La Bécasse, där man får lambic serverat i lerkrus. Krusen är olika stora beroende på hur många som ska dela på dem. På bilden syns ett enportionskrus eftersom ingen annan än jag i sällskapet ville ha mer lambic.