christianm/öl/belgien_2001

Sommaren 2001 var det återigen dags för bilsemester till ett ölland, den här gången Belgien. Det blev bara regelrätta besök på två bryggerier, Cantillon i Bryssel och Hoegaarden i staden med samma namn. Från det senare har jag tyvärr inga bilder.

Antwerpen

Här syns bryggeriet De Koninck i Antwerpen. Vi provade bryggeriets egen pub, som jag har för mig låg på gatan in till höger. Förutom oss, bestod klientelet av arbetare från bryggeriet.


Bryssel

Cantillonbryggeriet gjorde det lätt för sig, genom att man fick vara sin egen guide på rundturen. Här har vi kommit upp på vinden där bryggerikatten tar igen sig på ett ölfat.


Bouillon

Bouillon är en liten vacker stad i den Belgiska provinsen Luxembourg. Det finns ett bryggeri i staden men utebliven efterforskning gjorde att vi inte kände till det vid vårt besök. På bilden syns däremot lite öl vi drack upp på en uteservering vid floden Semois.


Orval

Orval är ett av Belgiens trappistkloster som brygger öl. Här ses huvudbyggnaderna som är ritade av samme man som formgav Orvals ölglas, eller om det var tvärtom...


Det finns en legend om att en änka tappade sin bröllopsring i den här dammen. Hon bad till gud och en fisk kom upp med den i munnen. Som tack grundade hon klostret. Fisken finns på etiketten till Orvalölet.